DigitaleChaos

Episode #43 – Interview organisatie filosoof Ben Kuiken

Welkom bij een nieuwe aflevering van Digitale Chaos! In deze aflevering interviewen we organisatiefilosoof en schrijver Ben Kuiken. We bespreken onderwerpen die essentieel zijn voor moderne organisaties, zoals zelfsturende teams, systeemdenken en de rol van regels en gezond verstand.

  • Ben vertelt over zijn passie voor schrijven, zijn boek ‘De laatste manager’, en zijn ervaringen met zelfsturende teams bij organisaties als Buurtzorg en Semco.
  • We onderzoeken of managers nog nodig zijn.
  • Hoe filosofie helpt om vanzelfsprekendheden ter discussie te stellen en bespreken de voordelen en nadelen van zelfsturende teams.
  • We verkennen verschillende manieren om naar organisaties te kijken, zoals machine- en organisme metaforen.
  • We bespreken hoe systeemdenken helpt om organisaties als complexe systemen te zien.
  • Voorbeelden van onvoorspelbare variabelen die organisaties beïnvloeden en hoe moderne organisaties beter kunnen omgaan met complexiteit.
  • We bespreken de noodzaak van een holistische benadering in organisaties, de balans tussen plannen en experimenteren, en hoe organisaties kunnen leren en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden.
  • Het verschil tussen invloed en controle in organisaties en deelt voorbeelden van leiderschap en macht.
  • Het belang van doelen en strategieën wordt besproken, evenals de keerzijde ervan en hoe ze soms als machtsmiddel worden gebruikt.
  • We gaan in op de term ‘menselijk kapitaal’ en de ethische overwegingen daarbij, en hoe organisaties ervoor kunnen zorgen dat medewerkers zich gewaardeerd voelen.

Luister mee naar deze boeiende aflevering en ontdek hoe filosofische inzichten praktisch kunnen worden toegepast om de samenwerking en adaptiviteit binnen jouw organisatie te verbeteren!

Laat ons weten wat je van de aflevering vindt op LinkedIn of Instagram. Je kan ons steunen via Petje.af/digitalechaos.

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door neWings, de community voor entrepreneurs door entrepreneurs waar ze geholpen worden vanaf de oprichting tot en met de verkoop van hun bedrijf. Wil jij weten wat jouw bedrijf waard is? Bekijk dan de website newings.agency voor een gratis waarde check.

Christiaan Slierendrecht (1981) speelde tijdens zijn studietijd op competitief niveau poker, richtte verschillende bedrijven op en is ‘stuurman van de marketing revolutie’ binnen Team David, een beweging die streeft naar meer visionaire en transformatieve marketing. Hij deelt zijn ervaringen als ondernemer en marketeer en vatte 10 jaar lessen als online ondernemer samen in de Managementboek bestseller ‘Word eens volwassen!’

Jasper Griepsma (1987) Begon al op vroege leeftijd met ondernemen. Met een veel te nieuwsgierige blik als designer aan de slag gegaan en zijn passie gevonden in het creatieve ondernemerschap. De combinatie van de zakelijke blik en interesse in design, filosofie en psychologie komen samen in zijn next adventure als Business Designer. Heeft de ambitie om ooit nog een een boek te schrijven (af te maken 😉 )